LOG IN

15 tips om je Mobiele App een boost te geven tijdens de kerstdagen!

Geplaatst door Ahilya Elbers op 13-dec-2017 15:07:26

De laatste dagen van 2017 vliegen voorbij. Een goede periode om het jaar af te sluiten met een laatste push op de bijdrage aan de jaarcijfers. Tijdens de App Growth webinar kwamen een aantal slimme tips voorbij om in te spelen op ‘the most wonderfull time of the year’, om met wat aanpassingen, je mobiele app installs nog een flinke boost (tot wel +40% aan extra installs!) te geven tijdens de kerstdagen.
De vijftien tips van Alexandra Lamachenka (SplitMetrics & SearchAdsHQ) en Ioana Hreninciuc (GameAnalytics) komen aan bod, waarin de belangrijkste optimalisatieslagen voortkomen uit drie stappen: zoekwoordoptimalisatie, speciale kerst in-app aankopen en het antwoord op alles... A/B testen! 

#1: Update je zoekwoorden
Doe onderzoek naar welke woorden kenmerkend zijn voor jouw product en welke kerstgerelateerde zoektermen populair zijn en hoe je deze bij je app kunt aansluiten. Christmas is all around us, dus pas je zoekwoorden hier op aan. ‘kerst memory’, ‘kerst spelletjes’, ‘kerst shoppen’, ‘gratis kerst spelletjes’, ‘kerst spelletjes voor volwassenen’ zijn enkele van de vele voorbeelden. Apple Search Ads is een mooie tool hiervoor. Laat deze woorden terugkomen in je metadata. Bijvoorbeeld bij christmas games bereik je al zo'n 2.000 mensen op dagelijkse basis.


#2: Voeg elementen toe aan je icoon
Het icoon is het visitekaartje van je app, de eerste indruk. Het optimaliseren van je icoon kan leiden tot een stijging van maar liefst 47% in de conversie. Zorg hierbij ook weer voor scherpe afbeeldingen.
icon.jpg


#3: Zorg voor pakkende creatives
Update je app en de daarbij horende screenshots en video’s met scherpe en goed vormgegeven designs. Waar gaat je app over? Wat kan de gebruiker verwachten en wat heeft de app aan extra elementen, dat het aansluit op je kerstgerelateerde zoekwoorden? Deze screenshots zijn belangrijke triggers om mensen over te laten gaan tot een install. De beste resultaten zijn gemeten bij het updaten van enkel de eerste twee zichtbare screenshots. Als je app een complete look and feel aangenomen heeft in kerststijl, dan is het beter om al je screenshots aan te passen in deze stijl.


#4: Zorg voor relevante app metadata
Het zichtbare deel van de informatie over je app, doet een consument voor een groot deel besluiten om over te gaan tot install of niet. Maak verschillende creatives en ga hiermee testen. Wat werkt wel en wat werkt niet? Update je icoon, titels en promoteksten met kerstgerelateerde toevoegingen. Zorg ervoor dat de updates relevant blijven aan de inhoud van je app en let daarbij ook goed op tip #8 en #9, zodat je qua relevantie ook hoger scoort bij een zoekopdracht. Het verminderd hiermee het aantal niet-geïnteresseerden, wat weer kan resulteren in een verhoogde CTR. 


#5: Op welke emoties kun je inspelen? 
December is een koude maand. De band tussen familie en vrienden wordt nog eens extra benadrukt. Er heerst liefde en saamhorigheid en kerst wordt al snel geassocieerd met sneeuw en de kleuren rood, wit en groen. Alleen al het gebruik van deze kleuren in je icoon en screenshots heeft al tot een toename van 15% aan installs geleid. Ook app stores zijn opzoek naar thema-gerelateerde apps. Zorg dat je updates goed voor elkaar hebt, zoek een direct contact bij de stores en dien je app op tijd in om deze op de thema-gerelateerde pagina te krijgen.


#6: Promoot speciale in-app aankopen
December is om te delen. Mensen willen graag cadeaus geven én ontvangen. Deel extra beloningen uit om de gebruiker terug te laten komen. Denk ook aan het bieden van extra voordeel op in-app aankopen en stimuleer de gebruiker om de app te delen met hun omgeving. Extra levens, een bonus, upgrade naar een pro edition, hints, ads verwijderen, nieuwe karakters, trial etc. Voor iOS 11 bestaat de mogelijkheid om deze in-app purchases apart te promoten voordat de app gedownload is. Zo kun je onder de aandacht komen, ook als je eigen app nog niet in de top 10 van de zoekresultaten staat.

in app purchase.jpg
#7: A/B testen is een must
Niet vaak genoeg kan het benadrukt worden. Om te weten hoe je de conversieratio’s voor je app zo hoog mogelijk krijgt, is het belangrijk om te blijven A/B testen. Er zijn verschillende tools als bijvoorbeeld SplitMatrics beschikbaar waarmee je tijd en geld kunt besparen om goede A/B testen uit te voeren op je aangepaste elementen, om de resultaten met de hoogste CR goed te kunnen analyseren.


#8: Wat werkt niet?
Wanneer je aan het A/B testen bent, test dan nooit meer dan één element tegelijk. Test je drie elementen tegelijk, dan is niet duidelijk aan te tonen welk van de drie aanpassingen dan voor de stijging of daling gezorgd hebben. Dat is een verspilling van je test en tijd. Tijdens de test tussen de volgende iconen, werd er een daling van -7,5% gesignaleerd. Maar of dit aan de kerst elementen, de kleuren of het new label gelegen heeft, is onduidelijk. Test dus altijd slechts één element per keer. icon fail.jpg
Wat je verder ook aanpast, onthoud dat je icoon altijd dezelfde doelgroep aanspreekt als voor je wijzigingen, om de herkenbaarheid te behouden. Niet alle landen vieren kerst. Er zijn dalingen gezien van -47% in installs. Goed om te onthouden dat elke kleine aanpassing die je doet kan zorgen voor betere resultaten, maar ook voor slechtere.

#9: Wat werkt wel?
Lanceer je update het liefst een week voor kerst, zonder bugs! Blijft dichtbij je originele concept. Vervang niet-kerst gerelateerde elementen met een vleugje kerstkleuren of met elementen. In het eerste voorbeeld linksonder zie je bijvoorbeeld een andere achtergrond, maar behouden in dezelfde kleuren als de originele huisstijl. In het voorbeeld aan de rechterzijde zie je de achtergrond vervangen met de herkenbare kerstkleuren. De elementen van de huisstijl zijn behouden.

werkt wel.jpg

Let ook op verschil in landen. Wat in het ene land goed werkt, kan elders weer anders uitpakken. Check de feedback op de app, fix bugs en kijk welke geo’s het beste werken voor de app om op te targetten. 


#10: De meest verrassende positieve uitkomst: de action mouth
Toch wel de meest opvallende uitkomst was de ‘action mouth’. Een pictogram waarbij zowel menselijke als animatiefiguren met een open mond afgebeeld staan. Opvallend, maar de cijfers liegen er niet om. De iconen toonden niet alleen tanden, maar ook tot +9% aan extra installs. open mouth.jpg
#11: Beloon de gebruikers van je app
Nieuwe gebruikers zijn mooi, maar vergeet ook de trouwe gebruikers niet! Geef ze iets extra’s. Ook zonder daar iets voor terug te vragen. Test hierbij welke beloningen meer of minder gewaardeerd worden. Moedig ze aan om anderen in het spel te betrekken en ze daarvoor te belonen. Zo beloon je niet alleen je huidige gebruikers, maar trek je ook nieuwe gebruikers aan.


#12: Houd de app uitdagend
Dit kun je doen door op kerst en oudejaarsdag bijvoorbeeld het spel makkelijker te maken. Dit zorgt ervoor dat mensen nieuwe high scores behalen of eindelijk voorbij dat ene moeilijke level komen. Wat ze weer meer plezier geeft in de app waardoor de deelname weer zal toenemen. Evalueer de resultaten van de kerstdagen, zodat je deze weer kunt doorvoeren voor oudejaarsavond. Valkuil, maak het ze niet té makkelijk. Houd de app uitdagend.


#13: Verdiep je in de concurrentie
Als iedereen zijn metadata update in de kerstkleuren, lijkt alles op elkaar. Hoe val je dan nog op? Steek tijd in een onderzoek naar wat je concurrentie doet en hoe jij je daarvan kunt onderscheiden. Gebruiken zij verticale screenshots, val dan op door horizontale screenshots te gebruiken. Wees creatief en dare to be different! 


#14: Vraag om de mening van een expert
De mening van je vrienden en familie is leuk, maar brengt je niet altijd op het juiste spoor. Vraag een fijne publisher feedback over de 'quick wins', nieuwe ideeën en de sterke en zwakke punten van de app. Daar kun je dan ook nieuwe A/B tests op voortborduren.

 

#15 De beste tijd om te starten? Meteen!
Het hoogtepunt voor activiteit in de kerst apps is een week voor kerst, maar elke kleine aanpassing kan al een klein verschil maken. Alle kleine verschillen bij elkaar kunnen het grote verschil maken. Het updaten van je promotekst duurt zo’n 20 minuten en kan al een stijging van +35% teweeg brengen in de conversie rates. Why wait?

tekst.jpg

Ben je benieuwd naar meer diepgang over o.a. de zoekwoordoptimalisatie voor je app of meer slimme tips? Houd dan de blogs in de gaten op www.wuzzon.com. Ook voor gerichtte traffic naar je app kun je bij Wuzzon terecht.

Voor nu wenst het Wuzzon team je hele fijne feestdagen toe met veel installs!

Tags: Kerst, Christmas