LOG IN

App Install Fraude: een miljarden probleem

Geplaatst door Anastazia Mrozek op 26-okt-2018 18:07:25

De app markt gaat door het dak. Business insider schat dat adverteerders dit jaar alleen al in de USA bijna 7 miljard dollar spenderen aan het vermarkten van apps. Helaas geldt dat met dergelijke groeicijfers fraudeurs een graantje mee willen pikken. Afgelopen week in het nieuws stond dat Android-apps op grote schaal frauderen met reclame inkomsten. Er zijn zoveel verschillende manier van fraude plegen in het online en mobiel adverteren dat het soms een wapenwedloop lijkt. In dit blog meer inzicht over hoe fraude kan ontstaan, verschillende soort en hoe we bij Wuzzon hierop acteren met ons zero tolerance policy.

iStock-884707082

Hoe ontstaat fraude?

Simpelweg gezien betalen bureaus publishers, oftewel mensen met een mogelijkheid om contact op te zoeken met consumenten. Publishers kunnen bloggers zijn, een eigen website of app hebben, nieuwsbrieven versturen, of gratis producten aanbieden. App eigenaren of hun bureaus schakelen met de publishers die het beste target groep hebben voor de adverteerders. Zo blijven consumenten up to date met de nieuwste mogelijkheden en producten, en kunnen de adverteerders hun nieuwste producten aanbieden aan mensen waar zij normaal geen contact mee zouden kunnen vinden.

Rebrokering

Zo kunnen er hele directe verbindingen ontstaan tussen de adverteerder, bureau, en publisher, waardoor er volledige transparantie is over wie de advertentie promoot. Als er veel tussenschakels tussen de adverteerder en publishers ontstaan, is het echter bijna vragen om fraude. Dit tweede scenario wordt vaak rebrokering genoemd, waarin er zó veel tussen partijen zijn, dat de oorsprong en tussenstappen er voor zorgen niemand meer weet waar de advertentie uiteindelijk wordt geplaatst.

Bij rebrokering kan het dus makkelijk gebeuren dat de adverteerder € 3 per app install betaald, maar de laatste publisher het uiteindelijk voor maar € 0,15 gaat promoten. Hierdoor kun je haast geen goede kwaliteit verwachten. Wij melden daarom graag dat Wuzzon geen rebrokering deals sluit, en zo al voor kwaliteit staat.

Frauduleuze Partijen en Nep Installs

iStock-521430928

Uit onderzoek is gebleken dat een hoge percentage van “nep gebruikers” zich in Rusland, Israël, en Zuid-Oost Azië bevinden. Deze “nep gebruikers” kunnen door andere VPN over verschillende landen installs namaken, en zo geld verdienen bij netwerken en bureaus, terwijl er daadwerkelijk geen echte consumenten aan te pas komen. Ook kunnen deze gebruikt worden om cijfers bij te spekken. Zo komen er nog wel oprechte installs door, maar ook een hoop neppe om zo onoplettende adverteerders te misbruiken. Deze kunnen van zogenoemde “Install Farms” tot “Incent Abusers” variëren, maar allen zijn verkeerd bezig.

Verder zijn er ook artificiële fraudeurs; “install hijackers” en “click stuffers”. Install hijackers gebruiken een echte app die geladen is met malware, terwijl click stuffers simpelweg miljoenen clicks artificieel genereren en daardoor de installs die anders als organisch binnen komen aan zichzelf attribueren. Gelukkig zijn deze twee makkelijk te herkennen, aangezien cijfers ineens uit het niks gigantisch verhogen.

Robots, of bots, worden ook ingezet om installs na te bootsen. Zo worden er meerdere virtuele telefoons op een computer geplaatst, waarna de SDK wordt aangevallen om te denken dat er installs plaats zijn gevonden, terwijl er niks is gebeurd. Ze kunnen naast installs ook neppe gameplay, of zelfs betalingen reproduceren.

Hoe zorgt Wuzzon ervoor dat alles Transparant en Fraude-Vrij blijft?iStock-973470438

Wuzzon heeft meerdere methodes ingezet om fraude te bestrijden. Naast het feit dat wij direct contact hebben met onze publishers, en hierdoor regelrecht inzicht hebben als er een sub source wordt gebruikt, heeft Wuzzon sinds kort een dedicated anti-fraude systeem opgezet. Hiermee kunnen de meeste frauduleuze praktijken live gedetecteerd en afgekeurd worden. Met behulp van de geautomatiseerde exports wordt daarnaast ook verkeerde en foutieve data indien nodig achteraf nog verwijderd. De afgekeurde data wordt opgeslagen in een afkeur document waar onze account managers bij kunnen. Zo kunnen onze account managers overzichtelijk alle publishers data analyseren, en desnoods waarschuwen of afkeuren als ze niet voldoen aan de eisen.

Wuzzon implementeert naast geautomatiseerde tests ook persoonlijke tests. Zo controleren wij altijd de websites en/of andere marketing sources van onze publishers. Door dit te doen weten wij wat er met onze advertenties gebeurd. Verder hanteren en implementeren wij een “geen fraude” policy, waarin publishers direct geschorst worden als wij ze van fraude verdenken, en daarna verwijderen uit ons systeem als het zo blijkt te zijn.

Door deze methodes te implementeren zorgen wij ervoor dat wij transparantie naar consumenten, zowel als publishers en adverteerders aan kunnen bieden.

Heb jij vragen over hoe wij te werk gaan? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte, of stuur een bericht naar contact@wuzzon.com.

 

Tags: Data Privacy